Boekhouder of spits?

Door Mischa Rook, algemeen directeur van FC Oss en oud-prof van Dordrecht’90, Fortuna Sittard, Cambuur en TOP Oss.

Vanaf dag 1 wisten we wat de doelstelling was en zodoende was de druk dit seizoen ook een tegenstander. Een niet te onderschatten opponent. Omgaan met druk is een kwaliteit. Zo ook afgelopen weekend in Amsterdam. Daar waar Ajax er goed mee om ging, faalde Twente. Zie ook PSV en Zwolle, vele weken koploper dit seizoen, maar uiteindelijk bracht de druk een soort verlamming teweeg.

Dat we zondag overtuigend de nummer twee hebben verslagen geeft achteraf een goed gevoel. De week er naar toe was niet bepaald de leukste dit seizoen! Maar als je uiteindelijk met één nederlaag over een heel seizoen kampioen wordt, mag je trots zijn. Binnen één seizoen weer terugkeren is een knappe prestatie, kijk de historie er maar op na.

Na jaren Jupiler League ben ik weer een ervaring rijker: de wereld van het amateurvoetbal. De clubs zijn over het algemeen op sportief gebied erg te spreken over de Topklasse. Op sportieve gronden is het ook goed dat de zes hoofdklassen zijn samengevoegd tot twee Topklassen. Voetbaltechnisch is dat een goede ontwikkeling.

De tweede belangrijke reden voor de invoering van de Topklasse, de doorstroming naar de Jupiler League, zie ik de komende jaren niet snel tot stand komen of er moet veel veranderen. Ik ben van mening dat de kloof groter is geworden. Aan de ene kant wordt getracht het gat te verkleinen door middel van discussies over de speeldag, het aantal contractspelers, veiligheid- en accommodatie-eisen. Aan de andere kant zijn de licentie-eisen naar aanleiding van het rapport Vermeend verzwaard en zullen clubs uit het betaald voetbal de komende jaren de juiste keuzes moeten maken inzake financieel beleid. Een goede boekhouding levert de laatste tijd meer punten op dan een spits! Om de gehele licentie-materie überhaupt te begrijpen en te bewaken is een specialist hiervoor geen overbodige luxe. Voor amateurclubs is dat een extra drempel en een cultuur, waaraan ze niet gewend zijn. Kortom, daar waar aan de ene kant discussies gaan over een contractspeler meer of minder, zul je anderzijds moeten investeringen in kader.

Veel amateurclubs zitten daar niet op te wachten. Een aantal clubs heeft potentie, maar die zijn op één hand te tellen. Daarnaast zijn ook vele leden geen voorstander. Tussen de cultuur en de gewoontes van het betaald voetbal en die van het amateurvoetbal zit nog een groot verschil. De doorstroming zal vooralsnog moeten komen van de betaald voetbal-degradant. Met de kennis van nu zou Rijnsburgse Boys op termijn een kandidaat kunnen zijn. Met een ambitieuze voorzitter en een achterland met Haarlem en Leiden. Als die ambitie wordt uitgesproken, geldt ook hier dat de sportieve druk dan overwonnen moeten worden.

Een verdeling in drie niveau´s met daarbij behorende regels en licentie-eisen lijkt me een betere optie. De verschillen worden almaar groter en het is natuurlijk gek dat clubs met een beperkte begroting uit de Jupiler League dezelfde regels dienen te hanteren als de top van het betaald voetbal (met een begrotingsverschil van tientallen miljoenen euro’s) . Omdat de huidige regels en eisen vanuit twee verschillende werelden komen verwacht ik dat er nog een hoop moet gebeuren en dat het proces lang zal zijn.

Naast de doorstroming (negatief) en de sportieve belangen (positief) zijn er ook nog de commerciële belangen. De Topklasse is een Sleeping Giant. De meeste clubs hebben een groot aantal leden en supporters, daarnaast telt de Topklasse 32 ploegen. Potentie genoeg! De introductie vorig seizoen was een perfect moment om direct goed te starten. Er was veel publiciteit. Helaas is deze kans gemist. Ook komend seizoen zie ik het er nog niet van komen dat er grote stappen worden gemaakt, zoals landelijke tv-uitzendingen. Er zijn te veel belangen die niet op één lijn liggen. Zo constateer ik haatliefde verhoudingen tussen de top- en de hoofdklassen, tussen de zaterdag en zondag, tussen de rode en de blauwe, enzovoorts. Te veel belangen die het er niet gemakkelijker op maken, waarbij ik overigens niemand als zwarte piet wil aanwijzen. Het is gewoon een constatering van een passant die  dit seizoen – hopelijk eenmalig – heeft deelgenomen aan de Topklasse zondag.

Be Sociable, Share!