Gele kaarten en de nacompetitie

COLUMN

Gele kaarten en de nacompetitie: “Een blijvende bron van ergernis”

LAATSTE COMPETITIEWEDSTRIJD

Niets nieuws onder zon en elk jaar hetzelfde liedje. Zolang het registratiesysteem gele kaarten niet verandert en de in de competitie opgelopen gele kaarten doortellen in de nacompetitie zal dit tot scheve verhoudingen blijven leiden. In de laatste wedstrijden van de competitie zullen ploegen, die de nacompetitie ingaan spelers die op scherp staan niet meer opstellen. Begrijpelijk, maar uit sportief oogpunt ongewenst. Twee voorbeelden, die tot nadenken stemmen. Topklasser Hoek, reeds gedegradeerd, meldt in het verslag van de laatste competitiewedstrijd tegen ARC. Met het oog op de bekerfinale tegen UNA volgende week werden enkele spelers gespaard. Het waren er in totaal vijf. Er konden in de zaterdagtopklasse nog vier clubs rechtstreeks degraderen en/of nacompetitie spelen. ARC won met 3-1 en blijft in de topklasse. WKE, periodekampioen in de Hoofdklasse C op zondag speelde de laatste competitiewedstrijd tegen Sneek Wit Zwart. Uit het verslag op de WKE-website: Trainer Joseph Oosting liet zeven spelers, die op scherp stonden in deze laatste wedstrijd aan de kant. Dat was iets teveel van het goede, want Sneek Wit Zwart won met maar liefst 5-1.

DE NACOMPETITIE
Sla er de verslagen maar eens op na. Een geel kaartje opgelopen in een wedstrijd in de nacompetitie betekent meestal een wedstrijd uitsluiting. Ploegen missen soms wel vier tot vijf spelers. Gaat het er dan zo hard aan toe. Zeker niet, maar de belangen in de nacompetitie zijn groot. Een geelkaartje is gauw getrokken. Al enkele jaren pleit ik voor een andere opzet. Aan het begin van het seizoen ben ik in Zeist geweest, waar ik uitgebreid gesproken heb met een vertegenwoordiger van de KNVB, die stelde, dat ook binnen de KNVB men de mening toegedaan is, dat het registratiesysteem gele kaarten voor de nacompetitie veranderd diende te worden. Competitie afgelopen, spelers beginnen op nul. Twee gele kaarten in de nacompetitie betekent één wedstrijd uitsluiting. Dat geldt natuurlijk niet voor spelers, die in de laatste competitie een direct rode kaart hebben opgelopen. Is dit systeem nu zo moeilijk in te voeren. Ik dacht het niet. Maar tot op heden geen beweging binnen de KNVB. Op 24 mei heb ik door middel van een mail aan de desbetreffende functionaris bij de KNVB nogmaals “de gele kaarten en de nacompetitie” aan de orde gesteld, maar tot op heden geen antwoord ontvangen.

DE CLUBS EN DE KNVB
Ligt de oorzaak nu alleen bij de KNVB. De clubs kunnen in de districtsvergaderingen een en  ander aan de orde stellen. Maar aan het begin van het seizoen denken de meeste verenigingen nog niet aan de nacompetitie. Pas als men aan het einde van het seizoen met deze wedstrijdenreeks geconfronteerd wordt, komt men in actie en dan is het te laat.

TOPKLASSE EN DE GELE KAARTEN

De topklasse verenigingen spelen maar liefst 30 wedstrijden. Het is niet meer van deze tijd, dat het registratiesysteem gele kaarten ertoe leidt, dat in de laatste wedstrijden van het seizoen clubs meerdere spelers missen. Aansluiting topklasse richting betaald voetbal, ik zie het die kant opgaan. Dan ook een registratiesysteem Topklasse-Jupiler League waardig.

De KNVB voert uit en kan het voortouw nemen, tot op heden is dat niet gebeurd. Het is aan de besturen van de verenigingen, om dit te veranderen in het belang van het sportief verloop van de diverse competities, in het belang van het voetbal en met name de aantrekkelijkheid van het amateurvoetbal.

 

Ik heb het idee, dat ik vecht tegen windmolens. Ik houd me aanbevolen voor argumenten, waardoor ik een andere kijk op de zaak krijg.

 

Hans van derVlist email: hans45@ziggo.nl

Be Sociable, Share!