Respect niet alleen modewoord

Zonder arbitrage wordt er niet gevoetbald. Zo simpel is dat. Met dat feit in het achterhoofd bericht  Amateurvoetbaleindhoven.nl – partner van Sportkwadraat – met regelmaat over zaken die direct of indirect met de scheidsrechterij te maken hebben. De aftrap wordt gedaan door Merlijn Gerritsen, scheidsrechter in de Jupiler League en woonachtig in Eindhoven.

‘Na alle commotie van de afgelopen tijd, lijkt het mij goed om een positief geluid over de arbitrage te laten horen. Van jongs af aan ben ik een voetballiefhebber. In de E-pupillen ben ik begonnen met voetballen bij het toenmalige WVVZ in Eindhoven. Twee jaar later ben ik, omdat we naar Best verhuisden, overgestapt naar Best Vooruit. Daar heb ik uiteindelijk elf jaar gevoetbald. Naast het zelf voetballen ben ik een paar jaar trainer geweest van een pupillenteam. Toen Best Vooruit een interne scheidsrechterscursus organiseerde heb ik die gevolgd. De eerste praktijkervaringen met arbitrage kreeg ik vervolgens op de velden van Best Vooruit. Nadien kreeg ik van Best Vooruit de kans om de Basis Opleiding Scheidsrechter (BOS-cursus van de KNVB) te volgen. Al vrij snel ruilde ik het fluiten als clubscheidsrechter in voor het fluiten namens de KNVB. Gedurende vier seizoenen combineerde ik het fluiten op zaterdag met het voetballen op zondag. Toen ik de kans kreeg om in de vijfde klasse van de zondag senioren te starten, besloot ik te stoppen met voetballen en mij volledig op het fluiten te richten.

Acceptatie

Van dit besluit heb ik geen moment spijt gekregen. Ik leerde omgaan met mondige spelers en beïnvloeding van trainers, publiek en clubmensen. Vanuit de vijfde klasse heb ik ieder jaar een stap omhoog mogen zetten. Ik ging er steeds meer voor leven, werd fitter en haalde er steeds meer voldoening uit. Ik herinner mij een wedstrijd tussen de toenmalige laatste en op één na laatste club uit de vijfde klasse: BES tegen Terlo. De scheidsrechter was niet op komen dagen en iedereen was erg blij dat ik op het laatste moment nog kon komen om te fluiten. Het werd een hele leuke wedstrijd met veel acceptatie, praten en echt vijfde klasse voetbal.

Naarmate het niveau hoger werd, werden ook de reisafstanden groter. Tot aan 500 kilometer (heen en terug) voor een wedstrijd naar Groningen. Toch heb ik dit geen moment als vervelend ervaren. Ik haalde immers veel plezier en voldoening uit het leiden van de wedstrijden. In 2010 promoveerde ik naar de net nieuw gevormde Topklasse en mocht ik meteen de historische openingswedstrijd FC Oss tegen De Treffers fluiten. Voor mij als scheidsrechter een fantastische ervaring met alles erop en eraan. Na dat seizoen waarin ik alle clubs minimaal twee keer had gefloten, inclusief de kampioenswedstrijd tussen Archilles’29 en FC Oss, kreeg ik in 2011 te horen dat ik promoveerde naar het betaalde voetbal. Nu fluit ik wedstrijden in de Jupiler League en Eredivisie beloften en ben ik als vierde official actief in de Eredivisie. Fluiten voor veel toeschouwers zorgt voor een extra kick en dit maakt het vak alleen nog maar mooier.

Tegenstrijdige belangen

Het meest interessante aan het scheidsrechtersvak is het in goede banen leiden van een wedstrijd met 22 verschillende personen, een aantal (assistent)trainers en zoveel mogelijk publiek. Beide partijen hebben tegenstrijdige belangen. De taak van de scheidsrechter is dan om een consequente leiding neer te zetten die door iedereen geaccepteerd wordt en waarbij de scheidsrechter niet van invloed is op de uitslag. Uiteraard moet de scheidsrechter daarbij niet schromen om impopulaire maatregelen te treffen als de situatie hierom vraagt. Als iedereen de scheidsrechter na de wedstrijd de hand komt schudden en hem bedankt voor de leiding, heeft hij waarschijnlijk een prima prestatie geleverd.

Mijn advies voor jonge scheidsrechters: probeer zoveel mogelijk begeleiding/coaching van neutrale mensen te krijgen. Het liefst van andere, meer ervaren scheidsrechters. Hier kun je veel van opsteken. Zo heb ik veel geleerd van oud-scheidsrechter Christ van de Donk vanuit COVS Eindhoven. Daarnaast heb ik veel profijt gehad van begeleiding vanuit de KNVB. De persoon die voor mij het belangrijkst was, wil ik niet onvermeld laten: John van Domburg. Zuid 1 heeft het signaleren en begeleiden de afgelopen jaren veel verder geprofessionaliseerd, waardoor de kansen voor gemotiveerde en talentvolle scheidsrechters veel groter zijn geworden. Echter, het allerbelangrijkst  voor iedere scheidsrechter op elk niveau is: zorg dat je fit bent, plezier hebt in je wedstrijden en geniet van het mooie voetbalspel!’

Merlijn Gerritsen, scheidsrechter Masterclass

Met dank aan Amateurvoetbaleindhoven.nl

Be Sociable, Share!