Koen in Krakau

Komende zomer zijn Polen en Oekraïne gastheer voor het Europees kampioenschap voetbal. De Zuid-Poolse stad Krakau is niet uitverkoren als speelstad op het EK, maar is wel de uitvalsbasis van het Nederlands elftal. De mannen van bondscoach Bert van Marwijk zullen neerstrijken op het complex van Wisla Krakau, de huidige kampioen van Polen. Wisla is de club van Micheal Lamey en tot voor kort van trainer Robert Maaskant. De stad herbergt nog een profclub in de hoogste Poolse divisie – de Ekstraklasa – en dat is Cracovia. Sinds afgelopen zomer werkgever van Nulander Koen van der Biezen.

De laatste jaren pendelt Cracovia tussen de Ekstraklasa en de 2e divisie. Cracovia speelt sinds dit seizoen in een nieuw stadion met een capaciteit van 15.000 toeschouwers. Aanvoerder van de club is Arek Radomski, ooit in Nederland actief voor Heerenveen. Net als Saïdo Ntibazonkiza (voorheen spelend voor NEC) en Hesdey Suart (oud Vitesse, AGOVV en Helmond Sport). “Vooral in het begin was het erg wennen. In Nederland zijn randzaken tot in de puntjes geregeld. Hier ontbreken toch wel wat dingen, bijvoorbeeld een spelershome waar wij als spelers voor de training bij elkaar kunnen komen. Kennen ze hier niet, we ontmoeten elkaar in de kleedkamer”, aldus Van der Biezen.

Begin april bivakkeerde Craovia op de laatste plaats van de Ekstraklasa. Het gat met de veilige plaats bedroeg zeven punten met nog zes wedstrijden te gaan. “We hebben op dit moment al onze derde trainer dit seizoen en eigenlijk nu pas komt bij de spelers het besef dat er gestreden zal moeten worden”, zegt Van der Biezen. “In mijn contract is geen clausule opgenomen wat er gebeurt bij eventuele degradatie, dus in principe speel ik ook de volgende twee seizoenen in Krakau.”

Eiland

In de derby – want de steden liggen ‘maar’ circa 80 km uit elkaar – met Podbeskidzie uit Bielsko-Biala kon Koen van der Biezen zijn stempel niet drukken, maar zorgde er met enkele goede acties wel voor dat ploeggenoten in kansrijke positie kwamen. “Het spel dat hier bij Cracovia wordt gespeeld verschilt erg met wat ik in Nederland gewend was. Vanuit de verdediging wordt er hier niet of nauwelijks gevoetbald en in de spits sta ik vaak op een eiland. Toch moet ik in dit soort wedstrijden scoren, daar wordt je als spits immers op afgerekend”, baalde de Nulander van het feit dat hem dit niet lukte. Niettemin, na de 3-1 is de inhaalrace ingezet. Buiten het voetbal heeft Van der Biezen weinig reden tot klagen. “Ondanks de taalbarrière hebben mijn vriendin Rebecca en ik het goed naar onze zin in Krakau. Mooie stad, goed leven en we kunnen hier vrij anoniem wonen. Zeker geen straf om hier nog langer te voetballen!”

Want al zou degradatie sportief een flinke stap terug betekenen, de stad Krakau is al een uitnodiging op zich. De historische binnenstad van de voormalige Poolse hoofdstad is vergeven van mooie gebouwen en herinneringen uit het verleden. Krakau en omgeving staan al sinds 1978 op de wereld erfgoed-lijst van Unesco. Onderdeel daarvan zijn de historische binnenstad, de zoutmijnen ten oosten van de stad en ook de nabijgelegen concentratiekampen Auschwitz en Birkenau.

Tekst en foto’s: Bertie Roovers

Be Sociable, Share!