‘Gemert aanwinst qua ambiance en spelopvatting’
Het derde seizoen in de Topklassen is nagenoeg op de helft. Tijd voor een terugblik. Zijn de kinderziektes aan het verdwijnen en vooral ook: waar gaan we naartoe?
De ontwikkelingen in voetballand blijven doorrazen. Hoewel er nog niks definitief is lijkt het er toch van te komen dat er vanaf 2016 verplicht gepromoveerd moet worden naar de eerste divisie. Het is aan de bestuurders van de KNVB, de CED (Eerste Divisie) en de CV Topklasse om dat proces in ieder geval zo soepel mogelijk te laten verlopen. In dat opzicht is het een positief signaal dat de proftak van de KNVB onlangs liet weten serieus te willen kijken naar versoepeling van de licentie-eisen. Dat is hard nodig ook, want zonder aanpassing gaan de clubs in 2016 proberen om vooral geen kampioen te worden. Dit seizoen heeft in ieder geval geen van de 32 topklassers interesse getoond om te mogen promoveren. Dat zal de komende jaren ongetwijfeld zo blijven, zolang een profavontuur gelijk staat aan een parachutesprong zonder parachute.
Zaterdag of zondag
Een ander opmerkelijk feit deed zich nog deze voor toen FC Hilversum en SC Feyenoord wereldkundig maakten volledig te kiezen voor de zaterdag als speeldag. Opmerkelijk omdat beide clubs daardoor (bijna) onderaan de ladder moeten beginnen. De vrij vertaalde argumentatie: op zondag krijgen beide clubs amper toeschouwers over de vloer. Het heeft er echter alle schijn van dat er vooral sprake is van een wanhoopsdaad. De clubs maken bovendien een denkfout, door te veronderstellen dat de mensen die de club nu links laten liggen op zaterdagmiddag wel in grote getale op komen draven. Er is immers geen enkele aanleiding om te veronderstellen dat FC Hilversum-Sportlust’46 of SC Feyenoord-Heinenoord ineens wel een publiekstrekker van formaat wordt. De zaterdag als speeldag wordt pas interessant als de topklasse wordt bereikt, maar dat lijkt voor zowel FC Hilversum als SC Feyenoord een brug te ver.
Toch maakt deze overstap duidelijk dat het hoog tijd wordt om de speeldag-discussie maar weer eens op te starten. Het blijft raadselachtig dat clubs het hele land door moeten reizen, terwijl de buurman op hetzelfde niveau in een andere competitie speelt. Is er nu echt geen mouw aan te passen om het amateurvoetbal op de hoogste niveaus in elkaar te schuiven? Dit seizoen is er al 23 keer afgetrapt op zaterdagavond bij een duel uit de zondagtopklasse, dus daar kan het niet aan liggen. Bovendien, als de uitwisseling met de eerste divisie vanaf 2016 op gang komt zal er automatisch een vermenging plaats gaan vinden. Hoog tijd dus om de kennelijk nog altijd levende maar achterhaalde sentimenten en onterechte koudwatervrees overboord te zetten.
Zielig broertje
De zondagtopklasse heeft namelijk voldoende om trots op te zijn en is allerminst het ‘zielige broertje’ van de zaterdagtopklasse. Zoveel heeft deze eerste competitiehelft wel duidelijk gemaakt. Kijk alleen al naar de prestaties van onder meer ADO’20, Hollandia, SWZ Boso Sneek en Achilles’29 in de KNVB-Beker. En kijk ook naar de competitie zelf, die spannend is, een hoog niveau heeft en al heel veel leuke wedstrijden heeft opgeleverd. Qua ambiance en spelopvatting zijn Gemert en vooral ADO’20 grote aanwinsten. De andere kant van de medaille wordt vertegenwoordigd door FC Chabab. Qua voetbal zit het wel snor bij de Marokkaans-Amsterdamse club, maar de gebrekkige organisatie en treurigstemmende ambiance maakt duidelijk dat ook voor de hogere amateurregionen een soort van licentiesysteem geen overbodige luxe is. Het kan zomaar zijn dat Chabab na de jaarwisseling niet meer bestaat (al wordt er nu gesproken over een eventuele fusie met Blauw Wit) en dat zou na het tussentijds verdwijnen van Dijkse Boys, DIO Groningen en Young Boys de vierde club in drie jaar tijd zijn die in de top- of hoofdklasse het seizoen niet afmaakt. Dat is niet minder dan een blamage.
Meer doelpunten, meer publiek
Tot slot enkele cijfers. In de 117 tot dusverre gespeelde wedstrijden op zondag werd 396 keer gescoord, een gemiddelde van 3,38 per wedstrijd. Dat is net ietsje hoger dan het afgelopen seizoen (3,36), maar ruim hoger dan in het eerste topklasseseizoen (2,95). Opvallend is het geringe aantal duels dat in een gelijkspel eindigt. Slechts 15 keer was er geen winnaar bij een duel en bij een derde deel daarvan was JVC Cuijk betrokken. Haaglandia speelde nog geen enkele keer gelijk.
Het toeschouwergemiddelde ligt met 566 ruim acht procent hoger dan het afgelopen seizoen. Toch zijn het cijfers die allerminst tot blijdschap kunnen lijden. De Treffers (1.064) en Gemert (1.013) zijn de enige clubs die gemiddeld meer dan duizend fans trekken. Ook nieuwkomer ADO’20 doet het goed met bijna 800 bezoekers in doorsnee. Het gemiddelde wordt fors getemperd door Hollandia (271) en vooral Chabab (175), dat soms zelfs geen honderd mensen weet te lokken. Het is wel te hopen dat de competitie langer spannend blijft dan afgelopen seizoen, want vooral na de winterstop kelderden vorig seizoen de bezoekerscijfers.
Bron zondaghoofdklasse.nl, tekst Rene Waning.