Scheepers en ‘t multisnijdend mes

Willy Scheepers Trainer FC Kreuzlingen gegen FC Frauenfeld auf der Sportanlage Hafenfeld Kreuzlingen am Freitag 20. Juli 2007 (FOTO GACCIOLI KREUZLINGEN)Circa dertig jaar is Willy Scheepers weggeweest uit Nederland. Zowel privé- als zakelijke motieven drijven de 51-jarige Brabander weer richting Lage Landen. Gedeeltelijk dan, want zijn huis (en werk) in Zwitserland houdt de voormalige prof van PSV ook aan. “Voetbalvereniging Nuenen laat ik volkomen onbelast in dat verhaal”, doelt hij op het nakende trainerschap bij de hoofdklasser in combinatie met zijn andere verplichtingen.

Er zijn nauwelijks facetten van de voetbalsport waarmee Scheepers niet in aanraking is geweest. Van speler tot trainer, van sportdirecteur tot makelaar. Al die knowhow stopt hij – als dochter van de in Zwitserland gevestigde Aburesk AG, Home for young talented football players  – in een nieuwe BV waarmee hij wil inspelen op de trend die volgens hem al gaande is in de voetballerij. “Amateurvoetbalclubs krijgen het financieel steeds zwaarder te verduren. Door samen te werken met die clubs genereren we een pot met geld, waarvan uiteindelijk alle deelnemers kunnen profiteren. Dat geld komt van investeerders. In Zwitserland zit veel geld, ja. Maar in Nederland ook, hoor. Je moet potentiële investeerders alleen wel iets te bieden hebben. En dat hebben wij.”

Opleidingskosten

Met Sportface.biz wil Scheepers inspelen op hetgeen zijns inziens op middellange termijn gebeuren gaat. Namelijk dat het gros van de clubs geen geld meer heeft om transfersommen te bekostigen. “Talentjes worden daarom op steeds jongere leeftijd weggehaald bij de amateurs. Zo ontlopen de betaald voetbalclubs steeds vaker de plicht om de opleidingskosten te betalen bij eventuele doorverkoop. Wij willen die jonge voetballers via en in samenwerking met hun ouders onderbrengen in een persoonlijke BV. Waarbij wij zowel ouders als kind indien gewenst en/of noodzakelijk bijstaan met specialistisch advies. Per saldo kunnen zodoende alle betrokkenen daar beter van worden. En die investeerders uiteindelijk ook. Nederland en ook de Scandinavische landen zijn de beste leveranciers van jeugdig voetbaltalent gebleken. Het wordt tijd dat de amateurvoetbalclubs daar ook de vruchten van gaan plukken. Of meer dan tot nu toe het geval is geweest. En niet alleen de grote clubs en de makelaars. Nu is het wat ons betreft nog de periode van inzaaien, maar dat gaat veranderen. Kijk bijvoorbeeld eens in Engeland. Daar lopen tegenwoordig 22 BV’tjes op het veld. Is daar al volkomen normaal.”

Voeling

De voeling met het veld wil Scheepers echter behouden en daarom kwam het hem niet slecht uit dat hij via een zakenrelatie met de leiding van Nuenen in contact kwam. “Ik heb in tal van landen getraind, maar nog nooit in mijn vaderland. Dat is een mooie bijkomstigheid. Ik heb Nuenen vorig jaar een keer of tien zien spelen en zondag bij Blauw Geel eveneens. Ik weet niet in hoeverre de selectie intact blijft, maar het is de bedoeling om verder te bouwen met bij voorkeur jonge spelers en over een tijdje ook eens aan die Topklasse te kunnen ruiken.”

Be Sociable, Share!