Waarom DHV nooit met spierblessures kampt

4-12DHVDenDoes2Als conditietrainer van DHV ziet hij eigenlijk aan de lopende band hoe het niet moet. “Dan zie je onze tegenstanders de warming up nog steeds op de traditionele manier uitvoeren. Rondjes lopen en dan rekken tegen de reclameborden. Fout! Je moet dynamisch rekken.”

John de Does hoef je niets wijs te maken over fitness en inspanningsfysiologie. De gewezen voetbaltrainer heeft al ruim twee decennia ervaring op dit vakgebied. Tegenwoordig runt hij samen met zijn vrouw Astrid het bedrijf De Does Fitness in Zevenbergen en maakt daarnaast deel uit van de technische staf van de ambitieuze zaterdagderdeklasser DHV.

De Does is ervan overtuigd dat zijn aanpak werkt. Mits hij de vrije hand krijgt van de dienstdoende trainer, zoals bij DHV het geval is. “Wij hebben nooit spierblessures en dat is natuurlijk geen toeval. De voetbalsport is door de jaren heen enorm geëvolueerd. Vroeger werd het voetbal vooral gezien als een duursport en misschien was dat gezien het toenmalige tempo te billijken. De trainingsmethodieken die destijds werden toegepast, worden nu nog op grote schaal gebruikt. En daar loopt het mis. Voetbal is van lieverlee een krachtsport geworden en dat feit vereist een andere trainingsaanpak.”

In de wekelijkse praktijk van DHV betekent dit dat de dinsdagavond wordt benut voor conditietrainingen. “In geen geval rondjes lopen, maar juist gericht allerlei spiergroepen behandelen. Via loopoefeningen, maar ook op andere manieren. Voetballers zijn voetballers, ik ben er vroeger zelf ook een geweest. Die willen iets met een bal doen en uiteraard gebeurt dat bij DHV ook. Je kunt heel specifiek werken en het toch leuk maken. Dat hangt af van de creativiteit van de desbetreffende trainer. Daarnaast heb je ook nog zoiets als observeren. Een sporter kan door wat voor redenen dan ook niet lekker in zijn vel zitten. Dan kan het vaak verstandiger zijn om die persoon er even uit te halen, in plaats van hem over de kling te jagen. Met mogelijke spierblessures tot gevolg. Om de twee weken zorgen wij dat de bekken los komen of recht worden gezet. Vanuit een scheve bekkenstand komen veel klachten voort. Voor de rest is het vooral een kwestie van goed onderhouden.”

Specialisatie

De Does werkt ook met hockeyers en tennissers. “Eerlijk gezegd staan die meer open voor hetgeen je hen aandraagt en zijn fanatieker in de opvolging. Want dat is het natuurlijk: je kunt nog zoveel willen, als de sporter niet of onvoldoende meedenkt, werkt het altijd minder. Niet alleen bij de methodes die ik toepas.” Met de jeugd van Sparta bereikte De Does in het verleden successen, net als met zaterdaghoofdklasser DOTO (inmiddels ter ziele). “Bij alle verenigingen waar ik werkte en de verstandhouding met de hoofdtrainer in orde was, heb ik succes gehad. Ik een garantie voor succes? Nou, dat mag je intussen best zeggen, ja. Specialisatie is de toekomst. Bij DHV werken wij met video-opnames. Meten is weten en visualisatie geeft vaak het meeste effect. Toen wij als staf drie jaar geleden startten bij DHV dachten wij aanvankelijk: wat is dit? Maar als je momenteel kijkt en de progressie ziet, dan kun je niet anders concluderen dan dat een gespecialiseerde en op moderne leest geschoeide trainingsaanpak geheid zijn vruchten afwerpt.”

Be Sociable, Share!