Baronie, ook een uithangbord voor Breda

Of ze bij Baronie weleens nagedacht hadden over de toevoeging Breda achter de clubnaam. “Nee, maar het is zeker het overwegen waard”, aldus Dick Schreuder, de voorzitter van de tweede Bredase club op niveau achter NAC. Een samenwerking met NAC aangaande de jeugdopleiding zit er (vooralsnog?) niet in, maar dat vormt geen belemmering voor de ambities van Baronie.

Want Baronie, regerend hoofdklassekampioen, legt de lat hoog. Onlangs werkte de club het 500ste duel op het hoogste amateurniveau af en als alles volgens plan verloopt, zal de telling straks opnieuw beginnen. Maar dan in de topklasse. Schreuder vindt dat Baronie thuis hoort op dat platform. “Ik kan me nog herinneren dat mijn vader vroeger de wedstrijden van Baronie in toen nog de tweede divisie bezocht. De toeschouwersaantallen mochten er zijn. Het klopt dat het wat dat betreft tegenwoordig minder is, maar noem mij eens een club uit de stad die wel veel publiek trekt? En dan ook nog een stad met een betaald voetbal club. Toen al verbaasde mijn vader zich erover dat Baronie en NAC niet meer samenwerkten. Dat had iets met het geloof te maken. Dat het nu niet stormloopt qua publieke belangstelling heeft niets met imago te maken. Ik geef toe dat Baronie lang geleden een zekere elitaire uitstraling van die club uit het Ginneken had, die alleen maar geld spendeerde aan het eerste elftal. Ik liep daar destijds zelf ook over te klagen. Maar dat is allang achterhaald.”

Schreuder was toen speler van Baronie. In de jeugd doorliep hij alle selecties, maar na de overstap naar de senioren zat er niet meer in dan een plaats bij het derde. “Ik was ook maar een simpele mandekker en bovendien ging ik studeren in Tilburg.” Met een schuin oog kijkt Schreuder nog weleens naar Tilburg, maar dan vanuit een ander perspectief. “In die gemeente wordt erg veel voor de breedtesport gedaan. Ik zeg niet dat de gemeente hier niets doet, want ons complex kreeg vorig jaar een grondige opknapbeurt en er wordt inmiddels gesproken over een Sportnota. Een positieve ontwikkeling.” Maar Baronie wil verder, heeft plannen.

NAC-fans

Een upgrading van de kleedaccommodatie is dringend nodig. “Soms kan er niet eens gedoucht worden!” En lichtmasten rondom het hoofdveld is geen overbodige luxe. Zodat Baronie niet hoeft uit te wijken naar NAC als in de avonduren een bekerwedstrijd wordt gespeeld. “Als wij straks in die topklasse spelen, kan ik me daarbij een bepaald scenario voorstellen. Er kan een planning komen, waarbij NAC het ene weekeinde thuis speelt en wij het andere. Of wij trappen standaard op zaterdagmiddag om vijf uur af, ook als NAC die avond speelt. Ik denk dat er dan substantieel meer mensen komen kijken naar een pot voetbal op niveau. Ook NAC-fans.”

Zoals vele voetbalvolgers is Schreuder ervan overtuigd dat de topklasse de huidige eerste divisie straks in populariteit zal overstijgen. “Semi-betaald voetbal in combinatie met een maatschappelijke carrière zal veel meer in trek blijken bij de spelers dan een zieltogend bestaan in de eerste divisie. We hebben in de topklasse ook te maken met inkomsten uit tv-gelden. Daarnaast is het lucratiever voor sponsoren om te participeren. Bij Baronie proberen wij onze sponsoren een soort van ondernemerscafé te bieden. Via kleinschalige netwerken is het altijd prettig zaken doen. De begroting kunnen we dan vermoedelijk omhoog stuwen. En let wel: de scheiding tussen het eerste en de rest van de club zal begrotingtechnisch blijven bestaan. Voor de huishouding van onze selectie hebben wij een aparte stichting gevormd. Zodat bijvoorbeeld de jeugd normaal door kan functioneren, ongeacht hoe het eerste functioneert. Het is een van onze doelstellingen om de jeugd de kans te geven op doorstroming naar de selectie. Fouad Elfdil verzet daarbij als hoofd jeugdopleiding bergen werk, net als heel veel vrijwilligers overigens. Ons doel is de kinderen net als eigenlijk iedere Baron nadrukkelijk bij de vereniging te betrekken. We willen graag één vereniging zijn.”

Be Sociable, Share!